MENU
green-1024x798

Duurzame edelstenen

Comments (0) Grondstoffen

Diamanten

De belangrijkste edelsteen ter wereld, de diamant, heeft altijd speciale aandacht gekregen. Diamanten worden over de gehele wereld verhandeld. Nu lijkt het erop dat ook de rest van de beleggingswereld de diamant heeft (her)ontdekt. In 2007 werkten namelijk twee groepen in de diamantbranche aan het ontwikkelen van derivaten op geslepen diamanten. ABN Amro is van oudsher een belangrijke speler in de diamanthandel, waarin traditioneel met veel schuld wordt gefinancierd. Derivaten bieden kansen voor handelaren en banken die hun risico’s willen beperken. Daarnaast biedt de komst van derivaten kansen voor beleggers die niet de fysieke stenen in huis willen hebben. Een probleem dat overwonnen moet worden is dat elke diamant anders is. Polished Prices, een Britse website die prijsgegevens van verhandelde diamanten verzamelt en publiceert, gaat echter een index leveren waarop de derivaten kunnen worden gebaseerd.

Briljant is een aan beide kanten met 58 facetten geslepen diamant. Briljant (diamant) heeft eeuwenlang een grote aantrekkingskracht gehad door zijn schittering, kleurschakering en hardheid. Als een steen zeer helder is zonder insluitsels, zal de diamant worden geslepen, waardoor men zeer mooie kleurschakeringen krijgt. Een insluitsel kan ontstaan door gasvorming, breuken, barsten (gles) door het slijpen of door andere gekleurde mineralen.

Diamanten verkopen kunt u het best bij een handelaar die is aangesloten bij een diamantbeurs, bijvoorbeeld de “beurs voor den diamanthandel’ in Amsterdam. Zo weet u zeker dat uw briljant op juiste waarde wordt geschat.